De oppervlakteberging in Dessel is een veilige opslagfaciliteit voor laag- en middelactief kortlevend radioactief afval. Het doel is om het afval op lange termijn veilig te bewaren en definitief te isoleren van mens en milieu.
Het afval wordt verpakt in betonnen monolieten en vervolgens opgeborgen in een afgedekte structuur met meerdere beschermlagen. Dit voorkomt dat straling vrijkomt en garandeert veiligheid op lange termijn.
De oppervlakteberging zal uit twee grote bunkers bestaan, die vanaf 2025 worden gebouwd op een terrein aan de Europalaan in Dessel, achter de Belgoprocess-site, tussen de KMO-zone Stenehei en het kanaal.
Het gecontroleerd en definitief opbergen van radioactief afval, met maximale bescherming van mens en milieu.
Afval met een beperkte hoeveelheid straling en een korte halveringstijd, afkomstig uit de medische, industriële en nucleaire sector.
Betonnen containers waarin het afval wordt verpakt om verspreiding van radioactieve stoffen te voorkomen.
De Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen, een overheidsinstelling die in 1980 werd opgericht om het beheer van nucleair afval te organiseren op een veilige wijze voor milieu en bevolking.
De afdekking zal bestaan uit meerdere lagen van natuurlijke en kunstmatige materialen. Deze beschermende lagen boven op de oppervlakteberging zorgen voor een veilige en duurzame afsluiting.
De Studie- en Overleggroep Radioactief Afval, een partnerschap tussen de gemeente Dessel en NIRAS. STORA vertegenwoordigt net zoals MONA de belangen van de lokale gemeenschap en volgt het bergingsproject nauw op.
Niet alleen ons, onze kinderen, en hun kinderen,
maar ook alle generaties die nog komen