You must have Javascript enabled to use this form.

Nucleaire activiteiten in de regio Mol-Dessel-Geel

Op het grondgebied van Mol, Dessel en Geel bevindt zich een nucleaire zone, waar sinds de jaren 1950 verschillende bedrijven gevestigd zijn rond nucleaire activiteiten. De zone is ongeveer 10 km² groot en strekt zich uit langs de 2 zijden van het kanaal Bocholt-Herentals.

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol werd opgericht in 1952. Het is een wereldspeler op vlak van medische en industriële toepassingen rond kernenergie. Het onderzoekscentrum doet aan toekomstgericht onderzoek en biedt opleidingen en speciale diensten op maat aan. 

Euridice is een samenwerkingsverband tussen SCK-CEN en NIRAS, gelegen op de site van SCK-CEN. Hier onderzoekt men de mogelijkheden van de berging van hoogactief en/of langlevend afval in diepe kleilagen. In het ondergronds laboratorium HADES wordt op 225 m diepte in reële omstandigheden het gedrag bestudeerd van de verschillende componenten van het bergingssysteem. Het is louter een onderzoekslaboratorium, er is geen radioactief afval aanwezig! De onderzoeksprojecten worden bovengronds ondersteund door laboratoria, werkplaatsen, dataverwervingssystemen en veiligheidsinstallaties. 

Belgoprocess in Dessel is een dochteronderneming van NIRAS. Belgoprocess is gespecialiseerd in de verwerking en de tijdelijke opslag van het Belgisch radioactief afval en de ontmanteling van stilgelegde nucleaire installaties. 

In Isotopolis, het informatiecentrum van Belgoprocess, kom je meer te weten over radioactief afval en over het cAt-project.  Via Isotopolis kan je ook een bedrijfsbezoek aan Belgoprocess brengen.  

Transnubel is gespecialiseerd in het vervoer van radioactieve materialen.

Tecnubel verleent diensten aan de nucleaire industrie in België.  Deze diensten omvatten onder andere nucleaire decontaminatie, ontmanteling van nucleaire installaties en besmette onderdelen, behandeling van radioactief afval en andere ondersteunende diensten.

Belgonucleaire heeft gedurende meer dan 20 jaar MOX (Mixed Oxide) brandstof voor kerncentrales geproduceerd en levert uitgebreide nucleaire ingenieurstudies.  Wegens een gebrek aan bestellingen werd Belgonucleaire in 2006 gesloten.  Sindsdien wordt het bedrijf ontmanteld.

FBFC (Franco-Belge de Fabrication des Combustiles), gelegen te Dessel, is een dochteronderneming van AREVA (Frankrijk).  FBFC produceerde jaren splijtstofelementen voor kerncentrales over de ganse wereld. Wegens een gebrek aan bestellingen en een hoge concurrentie werd er in 2011 beslist om het bedrijf te sluiten.

Roosen Industries te Arendonk is een metaalverwerkend bedrijf en maakt voortaan ook onderdelen voor kerncentrales. Daarom hebben zij een deel van FBFC overgenomen, zijnde FBFC Components. 

IRMM, het Instituut voor referentiematerialen en -metingen, is gelegen te Geel.  Het is een Europese onderzoeksinstelling waar nauwkeurige metingen van diverse materialen uitgevoerd worden.

De Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) is verantwoordelijk voor het beheer van al het radioactieve afval op Belgisch grondgebied. NIRAS heeft een projectteam opgericht in Dessel om het geïntegreerde bergingsproject tijdens de ontwerpfase uit te werken. Het team, versterkt met mensen van lokale bedrijven en experts van studiebureaus, werkt in nauw overleg met de lokale partners MONA en STORA.

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) heeft als missie om de gezondheid van de bevolking, de werknemers en het leefmilieu te beschermen tegen de negatieve effecten van ioniserende straling. Sinds 2001 is er in Dessel een antenne van FANC aanwezig.  De lokale antenne van FANC volgt de nucleaire activiteiten in de nucleaire zone Mol-Dessel-Geel van nabij op.  Ook het bedrijf Union Minière-Umicore te Olen wordt opgevolgd.  Bovendien staat de lokale antenne van FANC ter beschikking van de nucleaire bedrijven, de gemeentebesturen en de bevolking.

MONA Nieuwsbrief

Ontvang MONA updates via e-mail.

* E-mail
Naam
Postcode

Volg ons op Facebook

Contact

MONA vzw
Mols Overleg Nucleair Afval vzw

Markt 62 bus 3
2400 Mol (België)

T. +32 (0)14/31.33.87
F. +32 (0)14/31.33.67

info@monavzw.be

run