You must have Javascript enabled to use this form.

Terugkeertransporten van radioactief afval na opwerking

Er wordt regelmatig (hoog) radioactief afval vanuit Frankrijk (La Hague) of Schotland (Dounreay) terug naar België gebracht.  Het gaat om afval afkomstig van de opwerking van kernbrandstof die gebruikt is geweest in de BR2 onderzoeksreactor van SCK-CEN of in de kerncentrales van Doel en Tihange. Deze opwerking gebeurde sinds de jaren 1990 in Frankrijk (La Hague) en in Schotland (Dounreay).

Opwerking is het recycleren van splijtstof die al eens gebruikt is in kerncentrales of in de onderzoeksreactor BR2 van SCK-CEN. Door opwerking kan plutonium en uranium teruggewonnen worden uit de brandstof.  Deze stoffen kunnen dan opnieuw gebruikt worden als brandstof in de kerncentrale. Na de opwerking blijven er natuurlijk ook afvalproducten over.  Dit afval is hoogradioactief en wordt, net als de opnieuw bruikbare kernbrandstof, terug naar België gebracht.

Afhankelijk van het type afval dat overblijft na de opwerking wordt het:

  • geperst (= gecompacteerd)
  • vermengd met glas (= verglaasd)
  • vermengd met bitumen (= teer)
  • vermengd met cement (= gecementeerd).

Aangezien dit afval middel- of hoogradioactief afval is, kan het niet geborgen worden in de oppervlakteberging voor categorie A-afval. Het wordt daarom opgeslagen in de gebouwen van Belgoprocess, in afwachting van een definitieve oplossing.

Eens het transport in België is toegekomen wordt het afval met speciale vrachtwagens naar de site van Belgoprocess gebracht.  Daar wordt het opgeslagen in een specifiek opslaggebouw.

Het Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) volgt het veilige verloop van deze transporten op.

Terugkeertransporten van gecementeerd radioactief afval vanuit Dounreay (Schotland)

Het gaat hier over middelactief, langlevend afval afkomstig van de opwerking van gebruikte kernbrandstof van de BR2 onderzoeksreactor van het SCK-CEN.

In 2012 vond 1 tandemtransport plaats, waarbij  6 van 123 vaten gecementeerd afval terugkeerden. Voor de periode 2012-2014 zullen er gemiddeld 5 tot 7 transporten per jaar plaatsvinden. Elk transport behandelt 2 transportverpakkingen (1 tandem), met een totaal van 6 vaten.

De transportverpakkingen, geladen met vaten gecementeerd afval, worden naar de site van Belgoprocess gebracht.  Daar worden ze voor meerdere jaren opgeslagen in afwachting van definitieve berging.

Terugkeertransporten van gecompacteerd en verglaasd radioactief afval vanuit La Hague (Frankrijk)

Dit afval is afkomstig van de opwerking van brandstof van de BR2 onderzoeksreactor (SCK-CEN) en van de Belgische kerncentrales.

In de periode 2000-2007 vonden 14 terugkeertransporten van verglaasd afval plaats, met in totaal 390 vaten. In de periode 2015-2018 volgen nog maximum 62 vaten.

Het gecompacteerde afval keerde in de periode 2010-2012 terug in 6 tandemtransporten. Op die manier werden reeds 288 van de 432 vaten naar België teruggebracht. De resterende 144 vaten zullen in de loop van 2012-2014 terugkeren, in 3 tandemtransporten.

MONA Nieuwsbrief

Ontvang MONA updates via e-mail.

* E-mail
Naam
Postcode

Volg ons op Facebook

Contact

MONA vzw
Mols Overleg Nucleair Afval vzw

Markt 62 bus 3
2400 Mol (België)

T. +32 (0)14/31.33.87
F. +32 (0)14/31.33.67

info@monavzw.be