You must have Javascript enabled to use this form.

Nucleaire vergunning wordt verwacht in voorjaar 2019

Voor de oprichting en exploitatie van een oppervlakteberging van laag- en middelactief kortlevend afval (categorie A-afval) in Dessel moet een nucleaire vergunning verkregen worden van het FANC (= Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle). Sinds NIRAS in 2013 de vergunningsaanvraag heeft ingediend, heeft het FANC het dossier grondig geanalyseerd en 300 bijkomende vragen gesteld over het veiligheidsdossier.

Veiligheidsdossier doorgelicht

Het veiligheidsdossier bundelt alle aspecten van de veiligheid van de bergingsinstallatie. Evolutiescenario's en berekeningen moeten aantonen dat de berging veilig en betrouwbaar is. Om het veiligheidsdossier te vervolledigen, moet NIRAS de 300 bijkomende vragen die het FANC stelde, beantwoorden.Hoewel het bergingsconcept nagenoeg ongewijzigd blijft, betekent dit dat verschillende hypotheses, modellen... moeten worden aangepast en opnieuw berekend. Hierdoor verloopt de vergunningsaanvraag trager dan verwacht.

Nog enkele vragen

Nog een 4-tal vragen moeten door NIRAS beantwoord worden. Het proces van vraag en antwoord tussen NIRAS en FANC wordt naar verwachting op het einde van de zomer afgerond. Als dat het geval is, wordt er een rapport voorgelegd aan de Wetenschappelijke Raad die in het voorjaar van 2018 een voorlopg advies zal uitbrengen. Als dat advies positief is, gaat het dossier naar alle omliggende gemeenten binnen een straal van 5 kilometer rond de berging en uiteraard ook naar de provincie. Na ontvangst van alle adviezen, gaat het dossier opnieuw naar de Wetenschappelijke Raad voor een definitief advies.

Vergunning in 2019?

Als de 2de Wetenschappelijke Raad, voorzien einde 2018, een positief eindadvies geeft, wordt op basis hiervan de nucleaire vergunning verleent. Deze nucleaire vergunning wordt in het voorjaar van 2019 verwacht.

Bouw van de bergingsinstallatie

Nadatde nucleaire vergunning verkregen is, start NIRAS met de bouw van de bergingsinstallatie. De bouw kan 3 à 4 jaar duren. Ten vroegste in 2022 kan het eerste afval van categorie A geborgen worden.

 

 

 

Pagina delen: 

MONA Nieuwsbrief

Ontvang MONA updates via e-mail.

* E-mail
Naam
Postcode

Volg ons op Facebook

Contact

MONA vzw
Mols Overleg Nucleair Afval vzw

Markt 62 bus 3
2400 Mol (België)

T. +32 (0)14/31.33.87
F. +32 (0)14/31.33.67

info@monavzw.be