You must have Javascript enabled to use this form.

Over MONA vzw

Mols Overleg Nucleair Afval vzw werd opgericht in 2000 door de gemeente Mol en NIRAS, de nationale instelling die belast is met het beheer van het radioactief afval in België.

MONA werd een partnerschap met de structuur van een vzw: met een algemene vergadering, een raad van bestuur, werkgroepen en een projectcoördinatie.  Vrijwilligers uit alle hoeken van de Molse gemeenschap werken mee aan MONA.  Het partnerschap zocht aanvankelijk een antwoord op de vraag: “Is een berging van laagactief en kortlevend afval technisch haalbaar en maatschappelijk wenselijk in Mol?”

Na 5 jaar onderzoek en debat stelde MONA een eindrapport voor aan de gemeenteraad van Mol. Daarin werden de voorwaarden opgesomd, waaraan volgens de vrijwilligers voldaan moest worden om een berging in Mol te kunnen installeren.  In 2006 besliste de federale regering dat de berging er effectief zou komen. Op Dessels grondgebied, maar op de grens tussen Mol en Dessel. Vanwege deze nabijheid en de jarenlange inzet van de vrijwilligers van MONA, bleef de gemeente Mol betrokken partij.

Vandaag volgt MONA het project van de oppervlakteberging, het cAt-project, van nabij op.  Daarnaast heeft MONA ook oog voor de bredere nucleaire problematiek in Mol, in België en in de wereld.

Wat in februari 2000 begon als een tijdelijk project, is uitgegroeid tot een sterk uitgebouwde vereniging, gesteund door een 80-tal vrijwilligers uit alle hoeken van de Molse samenleving.

Tags: 

MONA Nieuwsbrief

Ontvang MONA updates via e-mail.

* E-mail
Naam
Postcode

Volg ons op Facebook

Contact

MONA vzw
Mols Overleg Nucleair Afval vzw

Markt 62 bus 3
2400 Mol (België)

T. +32 (0)14/31.33.87
F. +32 (0)14/31.33.67

info@monavzw.be